Statul plătește 5 milioane euro unor firme de recrutare pentru găsirea de manageri privați. Care sunt firmele de stat ce vor fi conduse de manageri privați

Statul plătește  5 milioane euro unor firme de recrutare pentru găsirea de manageri privați. Care sunt firmele de stat ce vor fi conduse de manageri privați
Publicat: 16/12/2012, 15:25
Actualizat: 01/08/2014, 06:43

Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie a semnat cu mai multe firme un contract-cadru în valoare totală estimată de 22,1 milioane lei (aproape 5 milioane euro) pentru asistență în alegerea administratorilor și membrilor consiliilor de administrație/supraveghere în fime de stat.

Acordul-cadru a fost semnat de Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) cu asocierea formată din PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accountants, D&B David și Baias și George Butunoiu Group, asocierea Boyden Global Executive Search și Choice Management&Consulting, asocierea Fast Forward Solutions și The Searchers Advisory Group, asocierea Quest Advisors și Transearch International, precum și cu firma Grafton Recruitment, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Prețul total estimat al contractului-cadru este unul maxim și include TVA.

Rolul firmelor de recrutare selectate este de a realiza lista scurtă cu propuneri de candidați pentru companii din portofoliul Ministeului Economiei pentru care vor fi numiți manageri privați.

„Va fi încheiat și un contract subsecvent prin care firmele se obligă să garanteze ocuparea postului pe o perioadă de minimum 12 luni de la data începerii activității candidatului în cadrul companiei pentru care a fost recrutat. Dacă un candidat din lista scurtă este numit în mai multe consilii de admunistrație sau supraveghere, respectiv până la cinci astfel de consilii, firma se obligă să gatanteze ocuparea postului, tot pentru minimum 12 luni, pentru fiecare dintre pozițiile de administrator. În perioada de garantare, înlocuirea candidatului selectat, din motive neimputabile OPSPI sau companiei de stat, va fi efectuată cu acoperirea integrală a costurilor de către firma de recrutare”, au arătat sursele citate.

Aceasta a fost a doua tentativă a statului de a selecta firme care să caute directori pentru companiile de stat, după ce un astfel de acord a fost încheiat în octombrie 2011 cu firma de recrutare Pedersen & Partners. Acordul cu Pedersen & Partners a încetat însă în luna mai, „în condiții amiabile”, din cauză că Ministerul Economiei intenționa să deruleze procedura printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului.

În urmă cu o lună, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Rodin Traicu a declarat că Fondul Monetar Internațional (FMI) are o „deficiență” de înțelegere că introducerea managementului profesionist în companiile de stat necesită timp și vrea „așa, un zvâc” din partea Guvernului pentru urgentarea procesului.

Asocierea PricewaterhouseCoopers -D&B David și Baias-George Butunoiu a fost anagajată de Ministerul Transporturilor, în luna iulie, pentru a recruta directorii generali și membrii CA pentru companiile CFR SA (CFR Infrastructură), CFR Călători, Tarom, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, Metrorex, Aeroporturi București, Administrația Porturilor Maritime Constanța, Administrația Canalelor Navigabile, Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” și Telecomunicații CFR.

Și firma Quest Advisors, care pe partea juridică are subcontractant casa de avocatură Boștină și Asociații, a fost angajată la finele lunii noiembrie să selecteze managementul privat la Compania Națională Loteria Română, au declarat atunci surse oficiale.

Contactați la acel moment de MEDIAFAX, reprezentații Boștină au refuzat să comenteze, arătând că informații nu pot oferi decât participanții și compania care a fost selectată câștigătoare.

Ministerul Economiei anunța, în luna iulie, că a început procedura de selectare a consultanților care vor recruta manageri profesioniști pentru 47 de companii de stat și că vrea astfel să implice tehnocrații în „administrarea bogăției naționale”.

Potrivit ultimului memorandum asumat de Guvern cu FMI, companiile Electrica Furnizare și Complexul Energetic Oltenia ar fi trebuit să aibă management privat până la finele lunii septembrie, iar la Romgaz, Nuclearelectrica și Transgaz termenul era finele anului.

Printre companiile din portofoliul Ministerului Economiei care urmau să aibă conducere profesionistă se număra și Hidroelectrica, dar procedura a fost amânată întrucât producătorul de electricitate a intrat în insolvență, în luna iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Comerțul internațional, amenințat de schimbările climatice și războaiele din Ucraina și Gaza
×